Nasz główny bohater to, krótko mówiąc WĘDZONY SER OWCZY. Wytwarzany na Podhalu w okresie od maja do września, czyli wtedy, gdy owce hasają beztrosko po pastwiskach, skubiąc podhalańską trawkę i dając mleko do jego produkcji.
CIEKAWOSTKA: 70% mleka owczego w Polsce przetwarzana jest na OSCYPKI!
Mleko owcze..słowo klucz w temacie wartości odżywczej oscypków. Mleko krowie-znamy! Mleko owcze-hmm brzmi nieco bardziej egzotycznie..
Uprzedzam Wasze pytania: "A czy oscypek zawiera mleko krowie?!". Moja odpowiedź "Prawdziwy, CERTYFIKOWANY oscypek, wytwarzany według tradycyjnej receptury może zawierać MAKSYMALNIE 40% mleka krowiego".
MLEKO OWCZE
- Kaloryczność i Tłuszcze
- Białko
- Składniki mineralne
- Witaminy
WARTOŚĆ ODŻYWCZA OSCYPKA (na 100g produktu)
- Energia: 371 kcal
- Białko: 29,6 g
- Tłuszcz: 27,1 g
- Węglowodany: 2,7 g
A KOMU OSCYPKI NIE SĄ PISANE?
Ze względu na wartość odżywczą oraz technologię produkcji stragany z oscypkami powinny omijać:- osoby z nadwagą/otyłością: niestety oscypek to kaloryczna bestia, z dużą ilością tłuszczu, co na pewno nie sprzyja redukcji masy ciała...oczywiście jeśli jesteście raz w roku na Krupówkach i skusicie się na plasterek oscypka świat się nie zawali... róbcie to z umiarem!
- osoby z nadciśnieniem tętniczym: oscypek zawiera dużo soli, którą musicie ograniczać...
- kobiety w ciąży: brak pasteryzacji może spowodować, że do oscypka przedostanie się jakaś wredna bakteria, więc zgodnie z zasadą "lepiej dmuchać na zimne" lepiej odstawić oscypki na późniejszy termin ;)
Złota zasada: DELEKTUJMY SIĘ OSCYPKAMI, SMAKUJMY JE, NIE OPYCHAJMY SIĘ NIMI! Kawałek (kawałek!) oscypka będzie dobrą przekąską dodającą energii po męczących, górskich wędrówkach. Będzie również idealną przystawką do wina lub pysznym wykończeniem sałatki, czy zapiekanki :)
DUMNY OSCYPEK Z CERTYFIKATEM, czyli jak unikać "oscypkowych oszustów"
Jeśli będziesz kierował/-a się poniższymi radami, ryzyko zakupu "oscypkowego bubla" spadnie:
- Prawdziwego oscypka nie kupisz nad morzem, od pana noszącego po plaży magiczną torbę z lodami, oscypkami, popcornem i strach wiedzieć czym jeszcze..Prawdziwy oscypek może być wytwarzany TYLKO I WYŁĄCZNIE na terenie województwa małopolskiego i śląskiego. Warunkuje to unijne oznaczenie "Chroniona Nazwa Pochodzenia" (symbol powyżej).
- Prawdziwy oscypek, to oscypek z CERTYFIKATEM. Tylko certyfikat gwarantuje, że jest to oscypek wytworzony według tradycyjnej receptury! Uwaga! Certyfikat powinien być odnowiony nie dalej niż 2 lata temu!
- Środek oscypka powinien być jasnokremowy lekko ciemniejszy przy skórce! Wyroby oscypkopodobne mają ciemniejszy środek od oryginałów.
- Prawdziwy oscypek z oporem poddaje się krojeniu, w przeciwieństwie do podróbek, które kroją się łatwo, szybko i przyjemnie
- Certyfikowany oscypek, wbrew miejskim legendom NIE SKRZYPI w zębach ;)
To by było na tyle jeśli chodzi o niewątpliwy symbol polskiej kuchni-OSCYPKA. Delektujmy się nim, wychwalajmy jego walory zagraniczym gościom i uważajmy na pseudooscypkowe sery opakowane w plastiki! ;)
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWiecie co wolno jeść w ciąży a czego nie? Polecam artykuły dostępne na https://puppo.pl/oscypek-w-ciazy-czy-mozna-jesc-grillowany-smazony-a-moze-pieczony/ Rozwieją wasze wszelkie wątpliwości. Ja chętnie zaglądam na Puppo. Zawsze znajdę tam ciekawy artykuł.
OdpowiedzUsuń