Strony

7 grudnia 2015

Idą święta..ale czy karp to wszystko?

Grudzień-miesiąc magiczny o niepowtarzalnym uroku, którego pozazdrościć mu może jedenaście pozostałych miesięcy ;) Pachnący piernikiem, choinką, zdominowany przez kolor czerwony i zielony, rozświetlony milionem lampek choinkowych.

Dwunasty miesiąc w roku to niezaprzeczalnie czas jarmarków bożonarodzeniowych. Czy to małe miasteczko, czy europejska stolica zazwyczaj każde z nich może pochwalić się organizacją takiego wydarzenia.

 Ostatatnio obiecałam, że na początku każdego miesiąca będę przygotowywać dla Was kalendarium wydarzeń kulinarnych w danym miesiącu. W związku z tym, że jarmarków bożonarodzeniowych jest naprawdę sporo zdecydowałam się, że podzielę kalendarium grudniowe na dwie części:

I. Wydarzenia kulinarne inne niż jarmarki bożonarodzeniowe

II. Jarmarki bożonarodzeniowe


Oczywiście zauroczona magią Świąt mogłabym skupić się jedynie na jarmarkach bożonarodzeniowych. ALE!
Nie bądźmy monotematyczni, poszerzajmy horyzonty i zobaczmy co oprócz Świąt dzieje się w grudniu!

 
ZACZYNAMY! :)




 11-13 grudnia: Terra Madre Slow Food Festival Central Europe 2015 (Kraków)

SLOW FOOD to włoska odpowiedź na zabiegany tryb życia. Jest to organizacja typu non-profit stawiająca sobie za cel główny "ochronę prawa do smaku". Pod tym hasłem kryje się wsparcie dla lokalnych producentów i sprzedawców żywności, żywności tradycyjnej i zdrowej. Organizatorzy krakowskiego festiwalu SLOW FOOD chcą aby było to święto 
"Matki Ziemi". Na stronie internetowej wydarzenia czytamy: 
Impreza ma pełnić rolę bezpośredniego spotkania pomiędzy wsią a miastem, rolnikiem, przetwórcą, a konsumentem. Ma przedstawiać całą jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej. Będzie można je nabyć oraz poznać ich bioróżnorodność – setki odmian drzew owocowych, zapomniane odmiany ziaren i kasz, jak orkisz czy proso. Będzie też okazja, by doświadczyć, jak te tradycyjne i od stuleci związane z Polską i Środkową Europą produkty zamieniają się w rękach najlepszych szefów kuchni w wyjątkowo pyszne i zdrowe dania. Impreza również od strony kulturowej będzie prezentować bogactwo etniczne Europy Środkowej poprzez koncerty i projekcje filmowe. Nie zabraknie spotkań i dyskusji z elektryzującymi osobowościami z serca i pogranicza kulinariów.

W planie imprezy, m.in. pokazy kulinarne, laboratoria smaku (np.domowy wyrób nalewek, wypiek domowego chleba, domowe wędliny), kolacje i eventy na mieście, opowieści o winie.

Więcej informacji znajdziecie na stronie: TerraMadre





18-20 grudnia: Świąteczna Edycja Targu Śniadaniowego (Poznań)

Targi śniadaniowe organizowane są przez cały rok w dwóch miastach: Poznaniu i Warszawie. Ideą wydarzenia jest promocja regionalnej żywności. Podczas targów swoje produkty prezentują lokalni producenci i sprzedawcy żywności. Jest to również okazja do degustacji dań prosto z barów na kółkach, czyli coraz popularniejszych foodtracków.
Targi odbywają się w każdą niedzielę jednak z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia poznańscy organizatorzy przygotowali niespodziankę w postaci świątecznej edycji tego wydarzenia. Wśród dodatkowych atrakcji, m.in. kolędowanie, wypiek i dekorowanie pierniczków, pokazy kulinarne.



 Więcej informacji znajdziecie na stronie: ŚwiątecznyTargŚniadaniowy


20 grudnia: Wege Święta-świąteczna wersja Wege Festiwalu (Warszawa)

Przedświąteczna gratka dla wegetarian. Idealna okazja do zakupienia wegetariańskich i wegańskich produktów na stół wigilijny (m.in.sałatek, pierogów, oliwy z oliwek, konfitur).

Więcej informacji na stronie: WegeŚwięta



Korzystajcie z przedświątecznych okazji kulinarnych! Już niedługo na blogu kilka słów o jarmarkach bożonarodzeniowych! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz