Strony

29 października 2015

Oscypek

Oscypek..i wszystko jasne. Nie będę rozwodzić się nad jego wyglądem i smakiem. Większość z nas oscypka widziała i/lub próbowała, ale pytanie ile z tej zacnej większości ma pojęcie z czego powstaje, jaką wartość odżywczą kryje w sobie? Pewnie z tym już gorzej...;) Wobec tego zachęcam do konytunowania lektury..;)

Nasz główny bohater to, krótko mówiąc WĘDZONY SER OWCZY. Wytwarzany na Podhalu w okresie od maja do września, czyli wtedy, gdy owce hasają beztrosko po pastwiskach, skubiąc podhalańską trawkę i dając mleko do jego produkcji.
CIEKAWOSTKA: 70% mleka owczego w Polsce przetwarzana jest na OSCYPKI!

Mleko owcze..słowo klucz w temacie wartości odżywczej oscypków. Mleko krowie-znamy! Mleko owcze-hmm brzmi nieco bardziej egzotycznie..
Uprzedzam Wasze pytania: "A czy oscypek zawiera mleko krowie?!". Moja odpowiedź "Prawdziwy, CERTYFIKOWANY oscypek, wytwarzany według tradycyjnej receptury może zawierać MAKSYMALNIE 40% mleka krowiego".





MLEKO OWCZE

  • Kaloryczność i Tłuszcze
Bardziej kaloryczne od mleka krowiego, co wynika z większej zawartości tłuszczu (7%). Nie należy jednak wpadać w panikę, ponieważ mleko owcze to dobre źródlo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (jest ich tu 3 razy więcej niż w mleku krowim), a także kwasu CLA. Są to kwasy znane ze swoich przeciwmiażdżycowych i antynowotworowych właściwości.

  •  Białko
Mleko owcze to bardzo dobre źródło białka. Zawiera go 2 razy więcej niż mleko krowie, a także w porównaniu z mlekiem krowim i kozim zawiera najwięcej kazeiny. Kazeina to bardzo ważne białko, ponieważ swoją wartością biologiczną dorównuje białkom mięsa i bije na głowę białka roślinne!

  • Składniki mineralne
Mleko owcze to przede wszystkim dobre źródło WAPNIA o dużej biodostępności (zawiera go prawie 2 razy więcej niż mleko krowie!). Nasz układ kostno-zębowy oraz nerwowy będą szczęśliwe dostając solidną dawkę wapnia ;) Idziemy dalej...MAGNEZ! Tego składnika jest również więcej w mleku owczym niż w krowim. Co daje nam magnez? Przede wszystkim sprawnie działający układ nerwowy! Mleko owcze dostarcza nam również sporą dawkę "mniej popularnych" składników mineralnych, takich jak: cynk (bujna czupryna, lśniące paznokcie), miedź (niezbędna do powstawania krwinek czerwonych), SELEN (bohater wielu książek o diecie antynowotworowej-w rzeczy samej jest weteranem w wojnach z nowotworami).

  • Witaminy
Mleko owcze to dobre źródło  witaminy D, na którą powinniśmy zwrócić szczególną uwagę w szare, jesienno-zimowe dni! Tworzy zgrany duet z wapniem, sprawiając, że jest lepiej przyswajalny. Oprócz tego zwiększa odporność, a także przeciwdziała depresji! W mleku owczym znajduje się również znana ze swoich właściwości antynowotworowych witamina E! Jest jej tu prawie 2 razy więcej niż w mleku krowim! W mleku owczym znajduje się również cały wachlarz witamin B, a oprócz tego 4 RAZY WIĘCEJ WITAMINY C NIŻ W MLEKU KROWIM! Witamina C to prawdziwe paliwo dla naszego układu odpornościowego, a jak wiadomo jesień i zima sprzyjają infekcjom ;(



 WARTOŚĆ ODŻYWCZA OSCYPKA (na 100g produktu)
  • Energia: 371 kcal
  • Białko: 29,6 g
  • Tłuszcz: 27,1 g
  • Węglowodany: 2,7 g 


A KOMU OSCYPKI NIE SĄ PISANE?
Ze względu na wartość odżywczą oraz technologię produkcji stragany z oscypkami powinny omijać:
  1. osoby z nadwagą/otyłością: niestety oscypek to kaloryczna bestia, z dużą ilością tłuszczu, co na pewno nie sprzyja redukcji masy ciała...oczywiście jeśli jesteście raz w roku na Krupówkach i skusicie się na plasterek oscypka świat się nie zawali... róbcie to z umiarem!
  2. osoby z nadciśnieniem tętniczym: oscypek zawiera dużo soli, którą musicie ograniczać...
  3. kobiety w ciąży: brak pasteryzacji może spowodować, że do oscypka przedostanie się jakaś wredna bakteria, więc zgodnie z zasadą "lepiej dmuchać na zimne" lepiej odstawić oscypki na późniejszy termin ;)
PODSUMOWUJĄC: Tak, oscypki są kaloryczne i tak zawierają dużo tłuszczu. Jednak nie powinniśmy zapominać, że są też źródłem bardzo wartościowego białka, składników mineralnych oraz witamin. Ajajaja...i co teraz? Jak by to zrobić by wilk był syty i owca cała?
Złota zasada: DELEKTUJMY SIĘ OSCYPKAMI, SMAKUJMY JE, NIE OPYCHAJMY SIĘ NIMI! Kawałek (kawałek!) oscypka będzie dobrą przekąską dodającą energii po męczących, górskich wędrówkach. Będzie również idealną przystawką do wina lub pysznym wykończeniem sałatki, czy zapiekanki :) 



DUMNY OSCYPEK Z CERTYFIKATEM, czyli jak unikać "oscypkowych oszustów"

Jeśli będziesz kierował/-a się poniższymi radami, ryzyko zakupu "oscypkowego bubla" spadnie:

  1. Prawdziwego oscypka nie kupisz nad morzem, od pana noszącego po plaży magiczną torbę z lodami, oscypkami, popcornem i strach wiedzieć czym jeszcze..Prawdziwy oscypek może być wytwarzany TYLKO I WYŁĄCZNIE na terenie województwa małopolskiego i śląskiego. Warunkuje to unijne oznaczenie "Chroniona Nazwa Pochodzenia" (symbol powyżej).
  2. Prawdziwy oscypek, to oscypek z CERTYFIKATEM. Tylko certyfikat gwarantuje, że jest to oscypek wytworzony według tradycyjnej receptury! Uwaga! Certyfikat powinien być odnowiony nie dalej niż 2 lata temu!
  3. Środek oscypka powinien być jasnokremowy lekko ciemniejszy przy skórce! Wyroby oscypkopodobne mają ciemniejszy środek od oryginałów.
  4. Prawdziwy oscypek z oporem poddaje się krojeniu, w przeciwieństwie do podróbek, które kroją się łatwo, szybko i przyjemnie
  5. Certyfikowany oscypek, wbrew miejskim legendom NIE SKRZYPI w zębach ;)

To by było na tyle jeśli chodzi o niewątpliwy symbol polskiej kuchni-OSCYPKA. Delektujmy się nim, wychwalajmy jego walory zagraniczym gościom i uważajmy na pseudooscypkowe sery opakowane w plastiki! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz