Strony

7 listopada 2015

Gęsiego po gęsinę!

Gęsiego po gęsinę!

Przed moimi oczami pojawia się obraz z typowego, amerykańskiego filmu-podczas obchodów Święta Dziękczynienia dumna pani domu podaje gościom dorodnego, pieczonego indyka.
Przenieśmy tę scenę do Polski-podczas obchodów Święta Niepodległości dumna pani domu podaje gościom dorodną, pieczoną GĘŚ. Czy to film science-fiction? NIE! To film oparty na faktach, film dokumentalny o polskich tradycyjach, które na szczęście powoli są "odkopywane" i na nowo kultywowane.

"Najlepsza gęsina na Świętego Marcina"! A teraz pytanie do Poznaniaków-kiedy przypada "Świętego Marcina"? 11 listopada, czyli w Dzień Niepodległości! Przytoczone powiedzenie ma swoje korzenie w dalekiej przeszłości, kiedy to na stołach niczym amerykański indyk królowała polska gęś. Najczęściej była to gęś pieczona, nadziewana jabłkami, gruszkami, kaszą, w towarzystwie aromatycznych przypraw: majeranku, kminku, rozmarynu, jałowca, imbiru.


 Gęś owsiana to rdzenny, polski gatunek gęsi hodowanej głównie na pograniczu Pomorza i Wielkopolski ze względu na bardzo korzystne warunki tam panujące.
Gęś owsiana to prawdziwy polski skarb, ceniony przez Europejczyków-głównie mieszkańców Niemiec, do których eskportowana jest większość mięsa tego gatunku. Niestety, przeciętny Polak pomimo faktu, że jest typowym mięsożercą i spożywa więcej mięsiwa od sąsiadów zza granicy, rodzimej gęsi zjada BARDZO mało! Statystyki mówią, że typowy Kowalski zjada...17g gęsiny rocznie. Strasznie mało! Dlaczego? Odpowiedzi może być wiele. A to, że gęsina droga, a to że trudna do kupienia, a to że tłusta. Bzdura! Poniżej przytoczę kilka  faktów, które mam nadzieję uratują dobre imię gęsi owsianej!

Gęsina to mięso bardzo tłuste.
MIT.

Gęś owsiana zawiera przeciętnie 4-5% tłuszczu. Ze względu na to, że przez całe życie cieszy się wolnością biegając beztrosko po wolnym wybiegu, a do tego karmiona jest owsem, zieleniną, paszą wzbogaconą w NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) jej profil tłuszczowy  prezentuje się naprawdę korzystnie. 
Mięso gęsi zawiera przeciętnie:
  • 42% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy-dokładnie ten, który występuje w tak zachwalanej śródziemnomorskiej oliwie z oliwek)
  • 20,4% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (20%-kwas linolowy; 0.4%-kwas linolenowy)
Wobec tego, pod względem zawartości korzystnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych, gęsina prezentuje się lepiej niż kupowany przez nas masowo kurczak, bądź indyk.
Jest jeszcze jeden fakt przemawiający na korzyść tłuszczu gęsiego! Mało kto wie, ale jest to afrodyzjak! ;)


Gęsina to bardzo kaloryczne mięso
 MIT.

Prawda jest taka, że mięso gęsi MOŻE być bardzo kaloryczne. Wszystko zależy od nas. Oto kilka zasad, które sprawią, że zjedzenie gęsiny nie będzie nam spędzało snu z powiek ze względu na "trzymanie linii":
  1. Kupujmy młodą gęsinę. W praktyce oznacza to, że idąc do sklepu i kupując całą gęś wybieramy sztuki ważące około 3-4 kg. Mięso młodej gęsi zawiera mniej tłuszczu!
  2. Jedzmy gęś bez skóry! Rozumiem, że chrupiąca, złocista skórka to nie lada pokusa, ale fakt jest taki, że gęś ze skórką to 371 kcal w 100g, a gęś bez skórki to około dwukrotnie mniej kalorii-161 kcal na 100g!
  3. Serwujmy gęś pieczoną, nie smażoną. Pieczenie sprawi, że częśc tłuszczu się wytopi.

Gęś owsiana to jedyny w Polsce gatunek drobiu  hodowany wyłącznie w sposób ekologiczny
PRAWDA! 
Gęś owsiana nie jest zamykana w klatkach, biega swobodnie po trawce, karmiona jest owsem, zieleniną, paszą wzbogaconą w NNKT. To dlatego jej mięso jest tak kruche, pyszne i cenione w całej Europie.


Jeśli chodzi o walory dietetyczne gęsiny należy również wspomnieć, że zawiera 23% białka, sporą dawkę witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B, potasu, fosforu, magnezu, żelaza oraz cynku!



"Świętego Marcina" (11/11) zbliża się wielkimi krokami, w związku z tym mam nadzieję, że zachęciłam Was do kultywowania dawnych tradycji i zaserwowania na świątecznym stole gęsiny. Listopad to najlepszy czas na zakosztowanie tego wspaniałego mięsa! Pamiętajcie, że idealnym dodatkiem do gęsiny będą owoce sezonowe: polskie jabłka i gruszki! 

Smacznego! ;)
 

2 komentarze: