Strony

2 lutego 2016

Luty-kalendarz kulinarny


Luty to najkrótszy miesiąc w roku, ale nie oznacza to, że skoro dni jest mniej to i wydarzeń ubywa. Wręcz przeciwnie! Luty to taki mały "przedsionek wiosny", więc i w kalendarzu kulinarnym czuć  "budzenie się do życia". 





4 i 5 lutego: Warsztaty wypieku chleba (Brenna)


Wypiek chleba w Polsce ma wieloletnią tradycję i z pewnością jesteśmy jednym z państw mogących poszczycić się najlepszym chlebem. Jeśli nie jesteście o tym przekonani polecam wycieczkę do Estonii i degustację tamtejszego chleba-"czorny" jak węgiel, o konsystencji gąbki i najeżony kminkiem..."mniam mniam" brrr...!!! Skoro Polska to kraj znający tajniki wypieku dobrego chleba może warto byłoby je poznać i niczym nasze babki rozpocząć domowy wypiek? Przyznam, że w czasach przetworzonych produktów, pieczywa "naszpikowanego" różnymi dodatkami jest to wspaniała opcja! Zachęcam Was do udziału w warsztatach wypieku chleba abyście przekonali się, że czynność ta jest banalnie prosta i niebanalnie przydatna!

Strona wydarzenia: !klik!


5-7 lutego: Festiwal "Na Szagę" (Poznań)


Bardzo ciekawe wydarzenie organizowane przez poznański AWF. Festiwal trwa 3 dni i łączy w sobie elementy prezentacji i warsztatów-dla dzieci i dorosłych. Spotkacie tu ludzi z pasją, podróżników z krwi i kości, którzy opowiedzą Wam o swoich niezwykłych wyprawach. Podróżowanie i poznawanie nowych kultur to także smakowanie lokalnych potraw i napojów. Organizatorzy na szczęście nie zapomnieli o tym ważnym elemencie podróży i przygotowali warsztaty kulinarne: "Kuchnia Nepalska" (w planie, m.in. degustacja nepalskich słodyczy, nauka parzenia herbaty na 3 sposoby), "Dylematy między kawą i herbatą" oraz (oby!) sporo opowieści o kuchniach świata!

Strona wydarzenia: !klik!

6 lutego: Największe w Polsce zdrowe śniadanie przygotowane przez najlepszych szefów kuchni w Poznaniu-wydarzenie w ramach akcji "Uszczypnij Raka" (Poznań)

Przy opisie tego wydarzenia muszę zaznaczyć, że nie jest ono typowo kulinarne. Wielkie śniadanie to jedynie dodatek (ale jakże ciekawy) do akcji odbywającej się w ramach Światowego Dnia Walki z Rakiem. W Waszych głowach może pojawić się pytanie: dlaczego w takim razie postanowiłam zamieścić tę akcję w moim kulinarnym kalendarzu?! Wyjaśniam: jestem zakręcona zarówno na punkcie jedzenia, jak i zdrowia, a ta akcja łączy w sobie te dwa elementy dlatego ją polecam! Będąc jej uczestnikami ZJECIE PYSZNE ŚNIADANIE-wiadomo, w końcu przygotowywać je będą najlepsi szefowie poznańskich restauracji! ;) To nie koniec! Nie dość, że zjecie pyszne śniadanie (dobre i za "free" ;) to jeszcze będziecie mogli wziąć udział w bezpłatnych badaniach profilaktycznych w kierunku nowotworów i ścigać się z mistrzami olimpijskimi w wioślarstwie!!! 

Strona wydarzenia: !klik!

do 9 lutego: "Pierwszy Festiwal Kotletów" (Wodzisław Śląski)

Jako dietetyk nie mogę Wam polecić kotletów w panierce z mąki i bułki tartej, smażonych na głębokim tłuszczu-wybaczcie ;) Jednak zdaję sobie sprawę, że to potrawa, która z Polską się kojarzy i kojarzyć się będzie jeszcze przez długie lata. Zamieszczam w moim kalendarzu to wydarzenie z nadzieją, że uczestnicząc w nim dowiecie się jak przygotować kotleta w zdrowszej wersji, np. poprzez zastąpienie panierki z mąki, panierką z siemienia lnianego, otrębów, czy płatków owsianych. 

Strona wydarzenia: !klik!

5-8 lutego: Azja Restaurant Week(end) (Warszawa)

Jeśli należycie do fanów smaku orientu z pewnością to wydarzenia przypadnie Wam do gustu. Azja Restaurant Week(end) to warszawski festiwal kulinarny dający możliwość odwiedzenia najlepszych restauracji serwujących dania Azji i Pacyfiku. Zasady są proste: najlepsze restauracje + trzydaniowe menu (przystawka, danie główne, deser ) + jedna festiwalowa cena (39zł) we wszystkich lokalach !

Strona wydarzenia: !klik!



12-14 lutego: Targi Tour Salon (Poznań)

Punkt obowiązkowy w kalendarzu ludzi z branży turystycznej, a także prywatnych podróżników, którzy nie mogą usiedzieć w miejscu! ;) Targi "Tour Salon" to prawdziwe święto turystyki i jako ich uczestniczka w latach ubiegłych mogę je z czystym sumieniem polecić! Dzieje się naprawdę dużo! Podczas targów "wystawiają się" różne regiony i miasta polskie oraz zagraniczne. Jak to mówią "przez żołądek do serca"-sprawdza się to nie tylko na randce, ale i w marketingu. W związku z tym podczas "Tour Salon" mamy okazję "skosztować" wielu regionów. Wystawcy dbają o to, by na ich stoiskach pojawiły się lokalne przysmaki, które jak nic przyciągają uwagę! Jeśli ktoś zamarzy o odrobinie egzotyki i kulinarnej podróży poza granice Polski z pewnością znajdzie coś dla siebie!
W ramach targów odbywa się IV Festiwal Podróżniczy "Śladami Marzeń", podczas którego zostaną wygłoszone dwie prezentacje dla smakoszów: o kuchni hiszpańskiej-"Gastronomy in Spain" (piątek 14:15) oraz "Ugryźć kawałek świata" (piątek, 16:30).

Jeśli zajmujecie się zawodowo turystyką kulinarną mogę polecić Wam Dzień Ekspercki POT "Turystyka kulinarna hit", który wypełnią liczne prezentacje na temat„Jak uczynić z restauracji ambasadę smaku miasta, regionu, kraju – czyli jak przyciągnąć i co zaoferować turyście w restauracji” (piątek, 12.45-15.15).

Strona wydarzenia: !klik!


14 luty: Bieg Czekoladowy (Poznań)

Najsłodszy bieg w Polsce! Słodko będzie z dwóch powodów. Powód numer jeden: trasa "biegnie" alejkami parku Cytadela-jednego z najpiękniejszych poznańskich parków. Powód numer dwa: na mecie na uczestników czekać będzie oryginalny medal (czyżby czekolada?) oraz czekoladowy catering! Dla osób nieprzekonanych dodam, że trasa biegu to tylko 5 km, więc myślę, że bez problemu dacie radę!

Strona wydarzenia: !klik!

19-20 lutego: Targi "Travel and Taste"  (Bydgoszcz)


Bydgoska inicjatywa pod hasłem: "PODRÓŻE/WEEKEND/KULINARIA/WINO-Pierwsze targi pomysłów i inspiracji". Targi "Travel and Taste" to okazja do poznania województwa kujawsko-pomorskiego, które z pewnością będzie się mocno promować podczas wydarzenia. To również okazja do "rozsmakowania" się w różnych regionach Polski i świata-nie bez powodu w nazwie targów pojawił się wyraz "Taste" (tłumacząc z języka angielskiego-SMAK). Wśród wystawców pojawi się, m.in. winnica ze Słowenii oraz Koło Gospodyń Wiejskich Gminy Jeżowo.

Strona wydarzenia: !klik!

21 lutego: Festiwal Kulinarny "Smakuj Trójmiasto"-Asian Edition-Afrodyzjaki w Kuchni (Gdańsk)

Kolejne wydarzenie dla fanów smaku orientu w lutym! W przypadku, gdy nie uda Wam się załapać na azjatycki Restaurant Week(end) macie szansę nadrobić "kuchenne zaległości" w Gdańsku. Bohaterami głównymi festiwalu będą dania japońskie, chińskie oraz wietnamskie. Na uczestników czekają liczne atrakcje: warsztaty i pokazy! Będziecie mieli okazję nauczyć się robić sushi w domowym zaciszu oraz nauczyć się komponowania herbat (popołudniowa herbatka zyska nowy wymiar) ! ;)

Strona wydarzenia: !klik!


22-28 lutego: Culinary Fest (Poznań)

"Culinary Fest to święto kuchni, oparte na międzynarodowej formule tygodnia restauracji". W  Poznaniu festiwal odbywa się cztery razy do roku, lecz za każdym razem nadawany jest mu inny motyw przewodni. Tym razem są to "Nuty Smakowe"-brzmi intrygująco! Choć temat się zmienia, ceny menu festiwalowego są niezmienne! W każdej z restauracji biorącej udział w "Culinary Fest" zapłacicie 12 zł za danie główne, 5 zł przystawkę, a 15 zł za danie główne z przystawką! 

Strona wydarzenia: !klik!

26-28 lutego: "VIII Międzynarodowe Targi Turystyczne" (Wrocław)

Wygląda na to, że luty minie nie tylko pod znakiem smaków orientu, ale także targów turystycznych. Wrocław-podobnie jak Poznań zajmie się organizacją targów turystycznych o charakterze międzynarodowym. Tak jak w przypadku targów poznańskich, organizatorzy z Wrocławia nie zapomnieli o naszych kubkach smakowych żądnych lokalnych specjałów! W ramach targów zorganizowany zostanie "Festiwal Kulinarny" z licznymi atrakcjami: pokazami gotowania oraz strefą produktów regionalnych i ekologicznych!

Strona wydarzenia: !klik!

28 lutego: Warszawski Smak- targi kulinarne (Warszawa)


Targi, podczas których macie wyjątkową okazję spotkać lokalnych producentów, restauratorów i blogerów. Jest to wydarzenie odbywające się w Warszawie od kilku lat i jak mówi jego założycielka: "wszytko zaczęło się z miłości do jedzenia"! Na targach króluje lokalna żywność wysokiej jakości, ale możecie tu również dokonać zakupu bardziej "egzotycznych" produktów z różnych stron świata. Podczas targów macie okazję nie tylko "obkupić się" w dobre jedzenie, ale także podpatrzeć szefów kuchni w pracy oraz załapać się na pyszne degustacje.  Produkty wysokiej jakości do przygotowania wspaniałych potraw to jedno, a piękna kuchnia, w której zjemy te posiłki to drugie. W ładnym otoczeniu posiłek smakuje znacznie lepiej! Wiedzą o tym organizatorzy warszawskich targów dlatego zarezerwowali kilka stoisk na prezentację wyposażenia do kuchni.

Strona wydarzenia: !klik!


Ciekawe propozycje targowe i festiwalowe-w lutym macie niebywałą okazję "rozsmakować" się zarówno w kuchni polskiej jak i zagranicznej (szczególnie azjatyckiej).  Podczas poznańskich, wrocławskich i bydgoskich targów turystycznych z pewnością odkryjecie wiele nieodkrytych smaków ! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz