Marzec to przedsionek wiosny, misz-masz...do 20 marca mamy zimę, a od 21 marca już wiosnę...ciężko nadążyć za tym naszym marcem ;) Kulinarnie jest to miesiąc (przynajmniej w tym roku) przebiegający pod znakiem jarmarków wielkanocnych. Jednak warto pamiętać, że oprócz bab i mazurków wielkanocnych czekają na nas inne specjały!
Dla ułatwienia przygotowałam dla Was marcowy kalendarz kulinarny z wyszczególnieniem dat i miejsc, gdzie odbywają się konkretne wydarzenia. Oczywiście nie sposób było zamieścić tu WSZYSTKICH wydarzeń dlatego pozwoliłam sobie na podjęcie decyzji, które będą najciekawsze ;)
12.03 Dubiecko
II Międzynarodowy Festiwal
Kuchni Dworskiej im. Hanny Szymanderskiej w Dubiecku
To wydarzenie to prawdziwa szlachecka uczta, gdzie królują dania myśliwskie! Podczas festiwalu będziecie mieli niepowtarzalną okazję poczuć się jak w czasach Polski szlacheckiej i zakosztować dań, które pojawiały się na stołach na dworach, w pałacach, czy w zamkach. Organizatorzy wydarzenia przygotowali moc atrakcji, m.in.:
* „Jarmark
Wielkanocny”– stoiska regionalne, wyroby i rękodzieło związane
z Wielkanocą, wystawa trofeów myśliwskich, degustacje wyrobów z
dziczyzny i nalewek;
* Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;
* Kulinarne warsztaty dla dzieci;
* Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych
;
* Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:
- przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba
- danie główne – gruby zwierz – schab z dzika
* Pokazy kulinarne kuchni myśliwskiej – Live cooking w wykonaniu zawodowych kucharzy, kulinarne fireshow w wykonaniu Mirka Drewniaka, degustacje;
* Kulinarne warsztaty dla dzieci;
* Konkurs Kulinarny dla Szkół Gastronomicznych
;
* Konkurs Kulinarny dla profesjonalistów pn. „Kuchnia dworska z historią w tle „Wielkie łowy”:
- przekąska – podroby /w gwarze myśliwskiej-narogi / składnik podstawowy wątroba
- danie główne – gruby zwierz – schab z dzika
KRÓTKO MÓWIĄC JAK TO NA SARMACKIEJ IMPREZIE BĘDZIE SIĘ DZIAŁO!
Strona wydarzenia: KLIK
18.03 LESKO
Bieszczadzki Festiwal
Kulinarny-bieszczadzka w nowoczesnym wydaniu
Fanów Bieszczad znalazło by się wśród Was z pewnością sporo...a fanów bieszczadzkiej kuchni? Nie mam tu na myśli konserwy turystycznej, czy dań instant spożywanych w pośpiechu na szlaku! ;)
Jeśli chcecie poznać prawdziwą kuchnię bieszczadzką w nowoczesnym wydaniu to zapraszam Was do udziału w tym festiwalu. Przekonacie się, że piękne miejsca łączą się często z piękną (tj.smaczną i bogatą kuchnią). Lista atrakcji jest długa:
*degustacje
*pokazy sprzętu gastronomicznego
*minitargi gastronomiczne
*konkursy kulinarne dla młodych kucharzy, gospodyń wiejskich i zawodowych kucharzy
Poza atrakcjami cieszącymi nasze kubki smakowe i żołądki organizatorzy przygotowali atrakcje muzyczną w postaci występu Przemka "Chmiela" Chmielewskiego.
Strona wydarzenia: KLIK
19.03 Elbląg
Pogrzeb żuru i śledzia
Nazwa nieco..oryginalne żeby nie powiedzieć przerażająca...Takie czasy, że kontrowersja jest kluczem do serca konsumenta, więc i tym razem z pewnością chwyt ten nie zawiedzie ;)
Wszystkich obrońców żuru i śledzia uprzedzam, że żaden z nich tu nie ucierpi! Pod zaskakującą nazwą kryje się wydarzenie pod postacią JARMARKU, podczas którego będą prezentować się lokalni producenci żywności przedstawiając ofertę swoich produktów spożywczych, a także niespożywczych (np.ozdoby wielkanocne). Organizatorzy postanowili też nieco rozruszać odwiedzających gwarantując konkursy, zajęcia plastyczne oraz występy artystyczne.
Strona wydarzenia: KLIK
20.03 Katowice
Food Fest!
Szarości miasta uroku dodają coraz częściej organizowane tu imprezy kulturalne. Tym razem, dosłownie dzień przed rozpoczęciem kalendarzowej (eh) wiosny Katowice serwują nam pozytywne wibracje czerpane z dobrej kuchni! Patrząc za okno wiosna jeszcze daleko, więc można chociaż rozgrzać ciało i duszę dobrą "szamą" ;) A będzie w czym wybierać! Gdyby z Poznania było bliżej do Katowic sama chętnie bym się tam wybrała! Lista atrakcji? Sporo! M.in.:
* ok 100 wystawców!
* debiutujące food trucki-pewnie będą chciały się wykazać, więc warto sprawdzić ich ofertę!
* goście: wydawcy książek i magazynów kulinarnych, producenci lokalnej żywności, producenci akcesoriów kuchennych, restauratorzy i właściciele innych lokali gastronomicznych ze Śląska
Organizatorzy zapewniają, że ofertę wydarzeń urozmaicą warsztaty, panele, wykłady kulinarne oraz WSPÓLNE GOTOWANIE ! Będzie też coś dla dzieciaków-STREFA DZIECKA!
Strona wydarzenia: KLIK
20.03 Kraków
Wiosenny Art&Food Bazar
Połączenie art i food, czyli sztuki i jedzenia, co można by ująć w jednym słowie, bo coraz częściej jedzenie to sztuka. Wiosenny Art&Food Bazar odbywać się będzie w pięknej scenerii Ogrodu Sztuki. Na zachętę przytoczę Wam słowa organizatorów, którzy najlepiej wiedzieli jak oddać w kilku zdaniach klimat wydarzenia:
"Tym razem
przywitamy was kolorami, wiosennym menu, ogródkiem w którym przekąsicie
lunch i wypijcie lampkę musującego wina. Czekamy dla Was z warsztatami z
projektowania t-shitrów, strefą kulinarną i strefą designu na poziomie
-1. Przywitajcie z nami wiosnę"
W strefie kulinarnej czekać na Was będą ostrygi i owoce morza. Wytwornie! Wytworne miasto-wytworne menu! PROSTE!
Strona wydarzenia: KLIK
Przyznacie chyba, że marzec zapowiada się ciekawie ;) Oczywiście nie zapomniałam o zbliżających się wielkimi krokami i ubarwiających ten przedświąteczny czas JARMARKACH WIELKANOCNYCH. To już temat na następny post! Bądźcie czujni! ;)
Sporo tych kulinarnych wydarzeń w marcu :) Bardzo fajne zestawienie przygotowałaś.
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Jest ich znacznie więcej aczkolwiek opiasanie wszystkich graniczyłoby z cudem :D Jeśli jesteś zainteresowana to polecam śledzenie wydarzeń pojawiających się na Facebooku-bardzo dobre źródło informacji!
Usuń