Strony

5 stycznia 2016

SOK 100%

Sok to sok. Niby tak, a jednak coś poszło nie tak. "Houston mamy problem", problem z sokami. Dlaczego? Producenci dwoją się i troją, by ubrać swoje produkty w piękne szaty imitujące sok. A w środku kartonu soku brak. Do tego będąc nieświadomymi konsumentami (i nic w tym dziwnego, bo mnogość produktów przerasta najlepszych) często "wrzucamy do jednego worka" NAPÓJ, SOK i NEKTAR. Jest to podstawowy błąd, który w dłuższej perspektywie może naprawdę niekorzystnie odbić się na zdrowiu, choć w naszym mniemaniu jest to "niewyobrażalne, bo przecież pijemy soki owocowe, a one są taaakie zdrowe". Cóż. Na początek warto sobie uświadomić, czym różnią się te trzy produkty: SOK, NAPÓJ i NEKTAR. 

 Polskie soki wysokiej jakości OGRODY SABINU


NAPÓJ-> zdecydowanie nie polecam tego typu produktów. Dają nam ZŁUDZENIE, że robimy coś dla zdrowia, a w rzeczywistości zamiast sporej dawki zdrowych owoców możemy nałykać się CUKRU, SYROPU GLOKOZOWO-FRUKTOZOWEGO, BARWNIKÓW, AROMATÓW, KONSERWANTÓW...
Prawda jest taka, że OWOCE W NAPOJACH TO JEDYNIE DODATEK...

Polskie prawo nie reguluje tego, co w napojach pojawić się może. Producenci mają zatem pełne pole do popisu. Wykorzystują to bez skrupułów. Przyjrzymy się bliżej przeciętnemu składowi napoju:

CZY PIJĄC NAPÓJ ŁYKAMY OWOCE? OTÓŻ NIE...!!!
  • napoje zawierają od 3 do 20% owoców, które pochodzą z pulpy (tj.skoncentrowany przecier owocowy przetwarzany wielokrotnie, a przez to tracący wszelkie walory zdrowotne) lub z koncentratu owocowego (dzieję się tu to samo co w przypadku pulpy)
  • napoje oprócz tego, że zawartością owoców nie grzeszą zawierają wiele niemiłych niespodzianek w postaci barwników, konserwantów, aromatów; W tym miejscu ważna informacja dla dumnych rodziców: barwniki mogą nasilać objawy nadpobudliwości u dzieci!!!
  • napoje są mocno dosładzane i to nie tylko cukrem, ale także SZTUCZNYMI ŚRODKAMI SŁODZĄCYMI (m.in. aspartam, acesulfam K). Są to środki SZTUCZNE podejrzewane o wywoływanie nowotworów, chorób skóry i dróg oddechowych, oraz niekorzystny wpływ na płodność

SKŁAD NAPOJU NIE JEST REGULOWANY ŻADNYMI NORMAMI ! 

NAPÓJ = MAŁO OWOCÓW (a jeśli już są to przetworzone tyle razy, że równie dobrze mogłoby ich nie być) + DUŻO CUKRU LUB CO GORSZA SZTUCZNYCH ŚRODKÓW SŁODZĄCYCH + BARWNIKI, AROMATY, KONSERWANTY

Radzę napojów UNIKAĆ!





A CO Z NEKTARAMI-NAPOJEM BOGÓW?!

Sprawa wygląda TROCHĘ lepiej niż w przypadku napojów, ale z pewnością współczesne nektary nie mogą być okrzyknięte "napojem bogów".
Istotną przewagą nektarów nad napojami jest fakt, iż ich skład warunkują odpowiednie normy!

Producenci mają w tym przypadku mniejsze pole do popisu, ponieważ nie mogą dodawać barwników, aromatów, konserwantów!!!

Nektar to SOK ROZCIEŃCZONY WODĄ Z DODATKIEM CUKRU I KWASKU CYTRYNOWEGO (choć dodatek kw.cytrynowego nie jest regułą).

Niestety producenci nektarów korzystają z możliwości rozcieńczania soku wodą (co obniża koszty produkcji) oraz szczodrze sypią do nektarów cukier.
Zawartość cukru w nektarach wynosi średnio 20 łyżeczek w litrze !!! Oznacza to, że do naszej szklanki trafia około 5 łyżeczek cukru !!!
  
Zawartość cukru w nektarach jest imponująca, ale niestety w negatywnym sensie. Prawda jest taka, że główną rolę w nektarach gra woda (nawet 440ml w 1 l nektaru) oraz cukier !

Czytając skład zwracajmy również uwagę na KOLEJNOŚĆ WYMIENIANYCH SKŁADNIKÓW!!!
ZŁOTA ZASADA: SKŁADNIKI WYMIENIANE SĄ W KOLEJNOŚCI MALEJĄCEJ,
czyli jeśli na pierwszym miejscu jest cukier oznacza to, że jest go najwięcej!!!




A teraz czas na produkt, który jakością zdecydowanie wygrywa z napojami i nektarami. Jeśli chcemy wzbogacić nasz jadłospis w cenne składniki zawarte w owocach WYBIERAJMY SOKI. 

                                       Polskie soki wysokiej jakości OGRODY SABINU


Skład soków (podobnie jak nektarów) obwarowany jest normami, które zabraniają dodatku barwników, aromatów, konserwantów! Możliwy jest także dodatek cukru, ale producenci soków korzystają z tego przywileju rzadziej niż w przypadku napojów i nektarów. 

KILKA WSKAZÓWEK DOTYCZĄCYCH WYBORU SOKÓW:
  • szukajmy na opakowaniach słowa "SOK", ponieważ jeśli rzeczywiście mamy do czynienia z sokiem producent będzie się tym chwalił, a nie jedynie wymieniał smaki
  • pamiętajmy, że rzucający się w oczy wielki napis "SOK 100%", "SOK PRAWDZIWY" nie jest gwarancją, że w środku faktycznie znajduje się sok! Napis "Sok 100%" może być jedynie nazwą handlową! ZAWSZE CZYTAJMY SKŁAD PRODUKTU!
  • zapewnienia producentów soków i nektarów, że produkt nie zawiera konserwantów, barwników, aromatów to tylko CHWYT MARKETINGOWY, ponieważ sok i nektar nie może ich zawierać!

  • wybierajmy soki ze świeżych owoców, nie z koncentratu czy pulpy (jak pisałam wyżej owoce przechodzą wtedy tyle procesów technologicznych, że zdążą stracić niemal wszystkie walory), unikajmy soków zawierających napis "z odtworzonego soku"!
  • sięgajmy po świeże, jednodniowe soki, które ZAWSZE znajdują się w lodówkach (inaczej mogłyby ulec zepsuciu), ale zachowajmy czujność również w tym przypadku! Wielu producentów wycwaniło się lokując swoje niejednodniowe soki, napoje i nektary w lodówkach. Robią to, pomimo, że ich produkty tego nie potrzebują....ale tym sposobem budują dobry wizerunek swoich produktów i zwodzą klientów!
  • jeśli zdecydujemy się na wybór soku spoza lodówki (czyli pasteryzowanego, który ma dłuższy termin przydatności do spożycia) sięgajmy po te W BUTELKACH. Dlaczego? Soki przelewane do butelek poddawane są ŁAGODNEJ PASTERYZACJI, czyli przeprowadzanej w temperaturze, która zabija tylko DROBNOUSTROJE nie powodując utraty wartości odżywczej. Co innego soki pasteryzowane w kartonach-producenci stosują w ich przypadku pasteryzację w wyżej temperaturze, która powoduje znaczny ubytek wielu cennych składników!
  • wybierajmy SOKI MĘTNE-mają one więcej wartości odżywczych, gdyż są mniej przetworzone, zawierają cząstki owoców a to już jest oznaka naturalności. Co więcej badania naukowe wykazały, że MĘTNY SOK JABŁKOWY zawiera WIĘCEJ SKŁADNIKÓW CHRONIONĄCYCH NAS PRZED NOWOTWORAMI (tj. czterokrotnie więcej flawonoidów) !!!

Niestety Polacy najczęściej sięgają po napoje. Dlaczego? Kuszą ceną, a producenci wykorzystują brak świadomości konsumentów w kwestii różnic między sokiem a napojem.

Osobiście polecam Wam soki mętne, z widocznym osadem, przelewane do butelek, bez dodatku cukru i produkowane ze świeżych owoców. Rynek spożywczy jest bezlitosny dlatego często na pierwszy plan wybijają się wielkie koncerny, a lokalni producenci oferujący produkty wysokiej jakości odsuwani są na dalszy plan! 



Polecam Wam polskich producentów soków jabłkowych z Żabina- OGRODY SABINU.
Oferują BIO soki jabłkowe ZE ŚWIEŻYCH OWOCÓW, nie z koncentratu! Ponadto nie mają one dodatku cukru, są naprawdę przepyszne! Miałam okazję spróbować soków o smaku: jabłko, jabłko-czarny bez, jabłko-malina, jabłko-aronia, jabłko-żurawina. Każdy z nich był przepyszny i z czystym sumieniem mogę Wam polecić tego POLSKIEGO PRODUCENTA SOKÓW!
Jeśli chcielibyście poczytać więcej odsyłam Was do ich strony internetowej: KLIK


4 komentarze:

  1. ale Ci zazdroszczę tych soków, uwielbiam pić soki ;D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam, a te naprawdę były przepyszne! W takim razie trzeba się brać za samodzielne wyciskanie soków lub zainwestować w zakup tych prawdziwych! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też miałam okazję pić te soki. Rewelacja! Smakują jabłkowo i choć nie mają cukru, są naturalnie słodkie. Każdemu radzę spróbować!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli czujecie że was łapie jakieś przeziębienie to szybko po ciepłą herbatę z miodem. Ja zawsze mam herbatę w moim domu. bardzo lubię. Zamawiam na stronie big-active.pl koniecznie zajrzyjcie bo macie ogromny wybór.

    OdpowiedzUsuń