Strony

9 czerwca 2016

Truskawki - smak lata

Czerwiec to najlepszy czas, by zaopatrzyć się w kobiałkę truskawek i zachwycać się ich orzeźwiającym, wakacyjnym smakiem! Wariacji na temat truskawek jest wiele, a czerwiec i lipiec to miesiące, gdy owoc ten możemy spotkać dosłownie wszędzie - w sałatkach owocowych, koktajlach, lodach, ciastach, a także u sąsiadki na twarzy jeśli przytłoczona zakupioną ilością truskawek zrobi sobie z nich maseczkę do twarzy (tak, tak truskawki można wykorzystać również w celach kosmetycznych - nadają cerze blasku, a także opóźniają powstawanie zmarszczek ;)




Co truskawki w sobie mają, że je wszyscy zajadają?

Truskawki to prawdziwie dietetyczny owoc dlatego jeśli nie macie alergii z ust dietetyka prawdopodobnie nie usłyszycie nigdy zdania : "proszę ograniczyć spożycie truskawek". Jest to owoc niskokaloryczny, ponieważ w 90% składa się z wody! 

Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu i węglowodanów to truskawki również "nie grzeszą" (w końcu stąd ta niska kaloryczność)

100g TRUSKAWEK = 7,2 g węglowodanów i 0,4 g tłuszczów


Niska kaloryczność, mała zawartość tłuszczów oraz mała zawartość węglowodanów jak na owoce to zdecydowane plus truskawek. Warto zwrócić także uwagę na to czego truskawki zawierają DUŻO, ponieważ to też działa na ich korzyść.

Witamina C - ważna nie tylko zimą !

Na pewno trzeba w tym momencie wspomnieć o tym, że TRUSKAWKI TO DOSKONAŁE ŹRÓDŁO WITAMINY C ! Być może zaskoczy Was informacja, że truskawki zawierają więcej witaminy C niż cytryny, które niemalże stały się symbolem witaminy C !!!

Wiem, że letnie miesiące - czerwiec i lipiec nie sprzyjają przeziębieniom, podczas których witamina C sprawdza się doskonale. Warto jednak pamiętać, że witamina C oprócz tego, że świetnie walczy z bakteriami i wirusami jest również ANTYOKSYDANTEM ! Ze względu na dużą zawartość tej witaminy, truskawki posiadają większy potencjał antyoksydacyjny niż jeżyny, borówki, czy żurawina !!! Ci z Was, którzy czytają mojego bloga wiedzą już co potrafią antyoksydanty, ponieważ powtarzam to przy każdej możliwej okazji. Dla tych, którzy jeszcze nie wiedzą, tłumaczę - antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które powodują starzenie się komórek organizmu, przyczyniają się do powstawania chorób układu krążenia, a także uszkadzają DNA prowadząc do chorób nowotworowych. Podsumowując: jedzenie truskawek spowalnia procesy starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz nowotworów!


Truskawki - owoc dla tych co dbają o "linię"

Wspomniałam już o tym, że truskawki zawierają mało kalorii oraz niewielką ilość tłuszczów i węglowodanów. Nie wspomniałam jednak o innym ważnym składniku, który jest kluczowy w diecie osób starających się "zrzucić zbędne kilogramy", czyli o BŁONNIKU POKARMOWYM.

Truskawki są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Z pewnością słyszeliście już o błonniku pokarmowym i wiecie, że zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelita, usprawnia proces trawienia poprzez ograniczenie pasażu jelitowego (tzn. czasu, podczas którego pokarm "przechodzi" przez jelito) oraz ułatwianie usuwania niestrawionych resztek pokarmowych. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego truskawki polecane są również osobom cierpiącym na zaparcia.
Truskawki są również zalecane osobom "dbającym o linię", ponieważ zawierają inny "magiczny" składnik, a konkretnie BROMELINĘ.Jest to enzym przyspieszający metabolizm węglowodanów oraz tłuszczów. 

Truskawki w zdrowiu i w chorobie

Warto wspomnieć o tym, że truskawki są cennym składnikiem diety osób, które zmagają się z takimi chorobami, jak:
  1. choroby reumatyczne,
  2. choroby wątroby,
  3. kamica nerek,
  4. podagra,
  5. stany zapalne jamy ustnej,
  6. cukrzyca (truskawki mają niski indeks glikemiczny dlatego cukrzycy mogą je śmiało włączyć do swojego jadłospisu!),
  7. opryszczka.
 
Dobre, bo polskie !

Nie wiem jak Wam, ale truskawki kojarzą mi się z typowym polskim latem. Istnieje jedna polska odmiana truskawek, która zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ została doceniona w całej Europie i otrzymała europejski certyfikat "Chronione Oznaczenie Geograficzne". Jaka to odmiana?

Truskawka kaszubska/ kaszëbskô malëna

Jeśli uda Wam się wybrać na Kaszuby w czerwcu, bądź maju to polecam zakupić truskawki kaszubskie i porównać ich smak z innymi ;) Przyznam się szczerze, że ja jeszcze nie miałam okazji spróbować tej odmiany, ale jeśli będę miała okazję to z pewnością to zrobię i czekam też na Wasze opinie jeśli próbowaliście już truskawek z Kaszub !

 Jeśli chcecie poznać całą historię truskawki kaszubskiej zapraszam na stronę: KLIK

To jednak nie koniec sławnych polskich truskawek. Na liście produktów tradycyjnych przygotowywanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi znalazło się także kilka innych odmian truskawek:

  • Truskawka z gminy Puławy - woj. lubelskie (czytaj więcej: klik)
  • Truskawka bielińska - woj. świętokrzyskie (czytaj więcej: klik )
  • Truskawka buska faworytka - woj. świętokrzyskie (czytaj więcej: klik )



Myślę, że truskawek nie trzeba nikomu polecać, ponieważ większość osób przepada za nimi ;) W związku z tym post ten nie dostał napisany w celu zachęcania Was do jedzenia truskawek, a jedynie w celu utwierdzenia Was, że dietetyk rekomenduje te owoce ;))


P.S. Ja już od dziecka wiedziałam co dobre ! Podobno mój tata kupując truskawki zagadał się ze sprzedawcą, a gdy spojrzał w dół zauważył, że cały czas i podjadałam truskawki znajdujące się w kobiałce leżącej pod straganem :D Poznał to oczywiście po tym, że cała moja buzia była truskawkowa :D:D

 

 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz