Strony

2 czerwca 2016

Czerwiec 2016 - wydarzenia kulinarne

W czerwcu zdecydowanie czuć już lato ! Słońce zdecydowanie dodaje nam energii i choć latem jemy zazwyczaj mniej niż zimą to wydarzeń kulinarnych i okazji do degustacji nie brakuje ! Myślę, że ich ilość i forma jest na tyle ciekawa, że nawet podczas upałów skusimy się na spróbowanie regionalnych specjałów ;) Jak co miesiąc przygotowałam dla WAS kalendarz kulinarny - mam nadzieję, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie ! Jeśli uważacie, że w kalendarzu powinno znaleźć się jeszcze jakieś wydarzenie, które przeoczyłam to śmiało piszcie ;)



30.05-03.06 FESTIWAL SMAKU
 CZĘSTOCHOWA

Ukłon w stronę Częstochowy za to, że jako miasto mniejsze od, np. Krakowa, czy Warszawy podjęła się organizacji miejskiego festiwalu kulinarnego o konwencji podobnej do wielkomiejskiego "RestaurantWeek", czy "Apetyt na Miasto".

W częstochowskim festiwalu udział bierze 30 lokali - restauracji i kawiarni, które serwują dania festiwalowe w ujednoliconych cenach:

RESTAURACJE: przystawka 5zł, danie główne 12zł, zestaw 15zł
KAWIARNIE: napój 5zł, deser 7zł, zestaw 10zł

Strona internetowa wydarzenia: KLIK


01-05.06 JARMARK FRANCUSKI
 POZNAŃ

Myślę, że przed EURO2016, które odbywa się we Francji warto odwiedzić jarmark francuski - Ci, którzy wybierają się tam kibicować będę mieli okazję przed podróżą przyzwyczaić się do takich "kulinarnych klimatów" a Ci, którym nie jest to dane będą mieli namiastkę kuchni francuskiej w Poznaniu ;)

Dziś osobiście odwiedziłam jarmark francuski i muszę przyznać, że nie żałuję, bo jeszcze nigdy nie miałam okazji spróbować tylu ciekawych w smaku serów ! Jeśli należycie do grona fanów sera może zamiast zamawiać pizzę "4 sery" wybierzcie się na Stary Rynek w Poznaniu i skosztujcie prawdziwych serów francuskich (nie musicie ich od razu kupować, na stoiskach jest możliwość degustacji ;)) 

Co oprócz serów znajdziecie na straganach?
* francuskie pieczywo (nie tylko bagietki)
* francuskie miody (m.in. mandarynkowy, lawendowy, z liczi)
* francuskie wędliny i mięsa
* aromatyczne przyprawy
* piękne szale, chusty, rękodzieła
* duuużo lawendy i pięknie pachnących mydeł (wiem, że to blog dietetyczny, ale odbiegając od tematu myślę, że te mydełka są jak najbardziej warte uwagi!)



Strona internetowa wydarzenia: KLIK

03-04.06 EUROPA NA WIDELCU
WROCŁAW

Śmiało można powiedzieć, że jest to jedno z większych i ważniejszych wydarzeń kulinarnych w roku. Pomimo tego, że nie jest to pierwsza edycja (festiwal organizowany jest od 2009r.) to myślę, że ze względu na to, że Wrocław jest w tym roku Europejską Stolicą Kultury organizatorzy zadbają, by festiwal odbył się z jeszcze większą "pompą". 

Ciekawostką jest fakt, iż wrocławski festiwal jest pomysłem na uczczenie "wyborów czerwcowych"  (04.06.1989r.), które były pierwszymi częściowo wolnymi wyborami po II WŚ i nie wgłębiając się szczegółowo w aspekty historyczno-polityczne otworzyły nam "okno na świat". W związku z tym festiwal stawia na międzynarodowość, na otwarte granice kulinarne, przenikanie się smaków różnych narodowości. Regionalne produkty z Polski układane są na jednym stole ze specjałami rodem z Wielkiej Brytanii, Ukrainy, Francji, Chorwacji, Niemiec, czy Hiszpanii. 

Jakie szczególne atrakcje czekają na turystów w tym roku? Lista jest naprawdę długa dlatego wymienię tylko kilka z nich.

*5.06 Browar Mieszczański: wystawa Food Design Expo, podczas której Studenci ASP z Łodzi pokażą smaczne i ciekawie skomponowane potrawy będące wynikiem studiów na nowym w Polsce kierunku

* 3-5.06 Stary Rynek: "Dinner in the Sky"na Rynku wrocławskim stanie restauracja na wysokości 40 metrów. Specjalny stół zostanie wyniesiony, aby 22 osoby mogły zjeść posiłek podziwiając roztaczającą się przed nimi panoramę miasta

*05.06 Browar Mieszczański: "Ulicożercy" - festiwal food trucków połączony z licznymi koncertami, iluminacjami świetlnymi Claudi Reh oraz specjalnie na tę okazję przygotowanymi premierami piw z wrocławskiego browaru kontraktowego Sancti Lucas

Strona internetowa wydarzeniaKLIK


30.05-05.06 ŚNIADANKO FESTIWAL
POZNAŃ, WROCŁAW 

Festiwal kulinarny na miarę XXI w., w którym to telefony komórkowe z licznymi aplikacjami praktycznie nie odklejają nam się od rąk. Wszyscy, którzy mają ochotę wziąć udział w wydarzeniu o bardzo wdzięcznej nazwie "Śniadanko Festiwal" muszą posiadać aplikację mobilną "Everytap". Umożliwi ona zamówienie wybranego śniadanka i będzie niezbędna do jego odbioru w lokalu. 

"Śniadanko Festiwal" potrwa 7 dni, weźmie w nim udział 12 lokali, a śniadanka będą serwowane w festiwalowej cenie = 9 zł.

Z pewnością bardziej marudząca część czytelników stwierdzi, że za 9 zł to ma śniadanie na trzy dni, ale może zachęci Was fakt, że będą to śniadania wyjątkowe. Nie wierzycie? To powiedzcie komu w porannym pędzie chciałoby się robić takie specjały, jak:

*hummus

*jajka a la szakszuka z zielonymi szparagami, grillowane z szynką szwarcwaldską, pomidorki cherry i baby szpinak

*naleśniki śniadaniowe 

Założę się, że niewiele osób serwuje takie śniadanka w domu. Dlatego myślę, że warto skorzystać z takiej oferty ;)


Strona internetowa wydarzenia: KLIK (Poznań) KLIK (Wrocław)

1.06-8.06 KIDS RESTAURANT WEEK
WARSZAWA

Popularna edycja miejskiego festiwalu kulinarnego "Restaurant Week" nabiera nowego wymiaru, ponieważ tym razem dedykowana jest najmłodszym smakoszom. W telewizji mamy już "Master Chef Junior" to dlaczego nie zrobić dziecięcej wersji festiwalu? Pomysł bardzo dobry i osobiście popieram takie inicjatywy, ponieważ dzięki nim dziecko otwiera się na nowe smaki i przekonuje się, że klopsy nie muszą być ohydną kulką zmielonego mięsa w mdłym sosie, a szpinak nie musi być bezsmakową zieloną papką.

Na razie dziecięca edycja "Restaurant Week" odbędzie się jedynie w Warszawie, ale miejmy nadzieję, że inne miasta pójdą w ślad za stolicą.

Ceny dań festiwalowych kształtują się w przedziale od 19 do 39 zł.

Strona internetowa wydarzenia: KLIK



10-11.06 Kulinarny weekend w ramach projektu  „966!Idzie Nowe” 
SIERAKÓW

Kolejna ważna inicjatywa - tym razem kulinarna zorganizowana w ramach projektu "966!Idzie Nowe" realizowanego z okazji obchodów 1050. Rocznicy Chrztu Polskiego. Organizatorem tego patriotycznego wydarzenia jest Muzeum Zamek Opalińskich w Sierakowie. Jeśli nudzi Was historia w "klasycznym wydaniu" to może zaciekawią Was historyczne opowieści kulinarne. Podczas kulinarnego weekendu będziecie mieli okazję wysłuchać wykładu - „W poszukiwaniu słowiańskich smaków – kuchnia wczesnego średniowiecza”, a następnego dnia wiedzę zastosujecie w praktyce podczas warsztatów kulinarnych poświęconych kuchni dawnych Słowian.

Wstęp na oba wydarzenia (wykład i warsztaty) jest DARMOWY. 

Strona internetowa wydarzenia: KLIK



11.06 VEGAN MACHINE
WROCŁAW

Prawdziwe święto dla NIEmięsożerców !

"Vegan Machine" do okazja do degustacji wegetariańskich potraw, zakupienia wege i eko produktów, a także okazja do wzbogacenia swojej wiedzy poprzez uczestnictwo w wykładach dotyczących zdrowego stylu życia.

Oprócz części "dla ciała" znajdzie się też coś "dla ducha", ponieważ degustacjom i pokazom towarzyszyć będą koncerty muzyki alternatywnej na żywo oraz lekcje jogi !

Strona internetowa wydarzenia: KLIK



18.06 FESTIWAL KULTURY BAŁKAŃSKIEJ
 BOLESŁAWIEC



Jeśli macie ochotę skosztować bałkańskich specjałów to po drodze do Chorwacji możecie zatrzymać się w Bolesławcu i spróbować, czy na pewno taka kuchnia Wam odpowiada ! Choć z góry muszę Wam powiedzieć, że z pewnością zarówno krajobrazy, klimat, jak i kuchnia bałkańska przypadną Wam do gustu ;) 

Dlaczego Bolesławiec podjął się organizacji Festiwalu Kultury Bałkańskiej, skąd taki pomysł? Bolesławiec to miasteczko w województwie dolnośląskim, którego większość mieszkańców posiada silne więzi kulturowe i historyczne z krajami bałkańskimi. Ideą wydarzenia jest integracja ludności, która osiedliła się w tym regionie po II wojnie światowej oraz prezentacja bogatej kultury regionu południowej Europy.

Z kulinarnych atrakcji czeka na nas pokaz wykonania ciasta na pitę, gotowania zupy gulaszowej oraz przygotowanie na ognisku pečenicy (pieczeń wieprzowa). Będzie też okazja do rywalizacji, ponieważ organizatorzy zaplanowali konkurs "na dobrą pitę" oraz na najlepszy kociołek bałkański. 

Oprócz tego, że kulinarnie przeniesiemy się na piękne Bałkany będziemy mieli okazję podziwiać występy folklorystycznych grup z Bolesławca, które kultywują bałkańską kulturę oraz zespołów z krajów byłej Jugosławii.

Strona internetowa wydarzenia: KLIK


20.06-26.06 KAWA FESTIVAL 
W krainie lodu
POZNAŃ

Jak to dobrze, że tak wdzięczny festiwal jak "KAWA FESTIVAL" odbywa się kilka razy do roku! ;) Jest to jeden z moich ulubionych festiwali i muszę pochwalić organizatorów za to, że tematyka festiwalu jest zawsze świetnie dobrana do panujących trendów, a także w tym wypadku do POGODY. Letnia edycja poznańskiego festiwalu kawowego przebiegać będzie pod hasłem "W krainie lodu". Co to oznacza? A to, że zamiast gorącego espresso w gorący dzień wypijemy idealnie zimne frappe, cold brew, espresso tonic i wiele innych kaw na zimno.

Ceny pozostają takie same jak w poprzednich edycjach, tj.: KAWA 6zł, DESER 7zł, ZESTAW 10zł

Strona internetowa wydarzenia: KLIK




26.06 ŚWIĘTO INDYKA
NOWA WIEŚ (koło IŁAWY)

Impreza, której głównym celem jest promowanie walorów zdrowotnych i smakowych mięsa z indyka. W programie imprezy znajdziemy, m.in. pokazy kulinarne połączone z degustacją dań z indyka, kiermasz produktów regionalnych, a także występy lokalnych zespołów i "kącik malucha".

Strona internetowa wydarzenia: KLIK


26.06 DOLNOŚLĄSKI FESTIWAL ZUPY
JEDLINO-ZDRÓJ (woj.dolnośląskie)

Wydarzenie dedykowane jest w szczególności osobom, które LUBIĄ ZUPĘ i LUBIĄ RYWALIZOWAĆ, ponieważ ma charakter konkursowy. Festiwal podzielony jest na dwa etapy:

I ETAP: dla restauracji i gospodarstw agroturystycznych 

II ETAP: dla osób indywidualnych

W obu etapach cel jest jeden, a mianowicie PRZYGOTOWANIE NAJLEPSZEJ ZUPY! (co za niespodzianka :P) Bardzo miłym akcentem jest fakt, że część ugotowanej zupy przeznaczona jest dla publiki (dlatego nawet jeśli nie lubicie gotować warto się tam pojawić), a druga część trafia do jury w celu oceny. Warto walczyć o nagrody, bo są one bardzo wdzięczne i na pewno nie pozwolą nam zapomnieć o tym co gotowaliśmy podczas festiwalu. Do wygrania jest ZŁOTA, SREBRNA oraz BRĄZOWA....WAZA ! Oprócz tego przewidziane są nagrody rzeczowe !

Strona internetowa wydarzenia: KLIK


Wiem, że gorąco i wiem, że w taką pogodę najlepiej leży się na plaży, ale myślę, że warto czasem oderwać się od leżaka i wybrać się na jeden z powyższych festiwali kulinarnych ;) Życzę Wam udanych czerwcowych podbojów kulinarnych !








3 komentarze:

  1. Się dzieje w tej kulinarnej Polsce. Wysłałam do brata Twój link, z wydarzeniem koło Iławy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Skoro będzie gdzieś w pobliżu to warto żeby się tam wybrał! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat byłam na Starym Rynku w Poznaniu i nie specjalnie mi się podobało. Degustacja owszem jest, ale jak się chce kupić towar to ceny powalają. Jeśli chcą zachęcić do jedzenia francuskich rzeczy, to powinni trochę przemyśleć przedział cenowy dla naszych portfeli. Bo chyba nie o to chodzi, żeby skorzystać z samej degustacji!

    OdpowiedzUsuń