Strony

4 maja 2016

Co robić w maju? Kulinarny maj.

Kolejny miesiąc przed nami! Z pewnością każdy z nas cieszy się, że to już nie luty, czy styczeń, ale maj! Ten miesiąc kojarzy nam się słonecznie...wszystko rozkwita, budzi się do życia. Zadbajmy więc o to, by i nasze kubki smakowe oraz półki kuchenne obudziły się do życia. Jak to zrobić? Sposobów jest kilka, a jednym z nich jest szukanie inspiracji podczas licznych wydarzeń kulinarnych. Żeby Wam ułatwić sprawę przygotowałam zestawienie wybranych wydarzeń kulinarnych.




07-08.2016 Wrocław
XI Wiosenny Kiermasz Żywności pod Iglicą 
(Kiermasz Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych)

Na początku maja wrocławianie będą mieli świetną okazję, by pozwolić sobie na ekologiczne szaleństwo zakupów. Myślę, że będzie to nie tylko gratka dla mieszkańców Wrocławia, ale także dla turystów ze względu na lokalizację kiermaszu. Odbędzie się on na Placu pod Iglicą przy Hali Stulecia, a więc w miejscu historycznym. Wszyscy z pewnością cieszymy się z nadejścia wiosny, a także z faktu, że kiermasze przenoszą się na świeże powietrze! Wycieczka pomiędzy stoiskami nabiera jeszcze większego uroku ;)

Kiermasz organizowany jest już po raz jedenasty, a więc organizatorzy mają już niebywałą wprawę w jego przygotowaniu. Lista wystawców oraz różnorodność produktów jest długa. Oto kilka przykładów-co będzie można kupić na kiermaszu?

* miody, produkty pszczelarskie
* przetwory mleczne i jaja
* pieczywo
* oleje i oliwy
* rośliny lecznicze
* ekologiczne wędliny
* przyprawy

Strona internetowa: KLIK


13-14.05 Ostróda

Mazury HoReCa festiwal smaków


Wydarzenie łączące nowoczesne podejście do branży gastronomicznej i hotelarskiej z promocją tradycyjnej polskiej kuchni oraz lokalnych producentów żywności.

Organizatorzy wydarzenia opisują je tak:

"To spotkanie producentów, dystrybutorów i przedstawicieli wiodących firm z Polski i zagranicy. Znakomita okazja do zapoznania się z najnowszymi rozwiązaniami oraz trendami gastronomicznymi i hotelarskimi oraz miejsce idealne do porównania ofert handlowych i zawierania nowych kontraktów. Organizatorzy planują pozyskanie około 100 wystawców, którymi będą producenci żywności oraz jej dystrybutorzy, eksporterzy i importerzy, producenci wyposażenia hotelu i gastronomii, architekci, firmy związane z branżą IT, firmy świadczące usługi dla hoteli oraz media. Odwiedzający (Profesjonalni Kupujący - Hosted Buyers) to głównie właściciele hoteli, restauracji, dyrektorzy hoteli, dyrektorzy techniczni obiektów, kierownicy działów oraz szefowie kuchni. Partnerem wydarzenia jest Fundacja Klubu Szefów Kuchni. Z Mazury HoReCa festiwal smaków współpracuje również Pan Dariusz Struciński, Szef Kuchni Hotelu Anders 4* w Starych Jabłonkach, organizator prestiżowego konkursu kulinarnego L’art de la cuisine Martell."

Ciekawym rozwiązaniem organizacyjnym jest podzielenie stoisk na strefy tematyczne: Strefę Zieloną, Strefę Kawy i Herbaty oraz Strefę Regionów.

Oprócz spotkań biznesowych organizatorzy zaplanowali wydarzenia mające na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni. W planach są, m.in. konkursy kulinarne, festiwal smaku połączone z imprezą plenerową oraz spotkanie z Karolem Okrasą.

Strona wydarzenia: KLIK





14 - 15.05 Poznań 
 Żarcie na Kółkach-Food Truck w Poznaniu

Moda na food trucki w Polsce nie przemija co przejawia się chociażby w liczbie festiwali kulinarnych, w których odgrywają one główną rolę. Tym razem food trucki podbiją Poznań, gdzie w połowie maja będziecie mogli zrobić sobie małą podróż kulinarną i to bez mapy, bo odległość między jednym, a drugim "lokalem" będzie niewielka ;)

Projekt "Żarcie na Kółkach" ma swoje korzenie w 2013 roku i z założenia miał być wydarzeniem jednorazowym. Na szczęście tak się nie stało, bo patrząc na popularność imprezy organizatorzy z pewnością by tego żałowali. Wydarzenie otrzymało sporo nagród, m.in. nagrodę "Gruba Ryba" w kategorii "Życie ze Smakiem" przyznawaną przez Radio Kolor. W związku z tym, że cieszy się takim uznaniem jest kontynuowane do dziś, a w połowie maja jego organizatorzy mają zamiar podbić stolicę Wielkopolski. Jak przyznali Wielkopolska to ważny punkt na mapie gastronomicznej Polski, co potwierdza legenda o wielkiej uczcie, która miała się tu odbyć, ale nie odbyła się, bo....koziołki mające być daniem głównym uciekły na Wieżę Ratuszową...(ufff ;))

Strona wydarzenia: KLIK


15.05 Gdańsk
Smakuj Trójmiasto-Vege Edition

W Trójmieście szykuje się prawdziwa uczta dla zmysłów. Festiwal dostarczy nam nie tylko doznań smakowych, ale i wzrokowych, ponieważ potrawy serwowane będą w pięknym otoczeniu-przestronnej kawiarni połączonej z salą koncertową zlokalizowanej w zabytkowym budynku gdańskiego Garnizonu Kultury.

W tegorocznej edycji organizatorzy przygotowali coś ekstra dla miłośników kuchni roślinnej bogatej w zieleninę, zioła, świeże przyprawy. Pomimo tego, że w nazwie festiwalu zostało użyte określenie "Vege Edition" zachęcam Was do wzięcia w nim udziału nawet jeśli jesteście zjadaczami mięsa. Takie urozmaicenie na pewno będzie dla Was czymś pozytywnym nie tylko pod względem zdrowotnym, ale pod względem inspiracji w kuchni.

Lista atrakcji jakie przygotowali organizatorzy jest naprawdę imponująca. Oto niektóre z nich, dla zachęty ;)

* wykład na temat zdrowych wyborów żywieniowych, prawidłowego czytania etykiet oraz planowania zakupów zgodnych z zaleceniami diety

*KaszeLove – poznajemy rodzaje kasz, takich, jak: jaglana, amarantus i inne. Pokażemy, jak przygotować je na słodko i wytrwanie

* WARSZTATY:
-oleje i ekstrakty smakowe: olej chilli, rozmarynowy, ekstrakt mięta, cytryna, imbir, wanilia, 
-pasty do chleba, hummusy i inne
-tworzenie kuchennych zielników oraz ABC ziół

Strona wydarzenia: KLIK


21.05 Warszawa
Festiwal Kulinarny Smaki Azji i Pacyfiku


Pozycja obowiązkowa dla osób zafascynowanych smakami rodem z krajów azjatyckich, Australii oraz Oceanii. Wydarzenie organizowane jest przez Muzeum Azji i Pacyfiku w Warszawie dlatego myślę, że będzie przygotowane na najwyższym poziomie. W końcu taka placówka nie może sobie pozwolić na wtopę..nawet kulinarną ;)

Podczas festiwalu będziemy mieli niebywałą okazję skosztowania, bądź zakupu produktów pochodzących z wielu krajów-mniej i bardziej nam znanych. Serwowane będą przysmaki z Indii, Nepalu, Tajlandii, Chin, Indonezji, Japonii, Korei, Wietnamu, Tybetu, Libanu, Syrii, Iranu, Afganistanu oraz Turcji. Pojawią się różne stoiska, dzięki którym nasza kuchnia przeniesie się w nieco bardziej egzotyczny wymiar! Na stoiskach pojawią się produkty z krajów Bliskiego oraz Dalekiego Wschodu, a także z Australii i Oceanii.

Przykłady stoisk jakie znajdziecie na festiwalu:

* "Herbaty z Chin"
* "Słodycze tureckie"
* "Herbaty ze Sri Lanki" 
* "Przyprawy i produkty spożywcze z Iranu"
* i wiele, wiele innych...będzie w czym wybierać!!!

Strona wydarzenia: KLIK




28-29.05 Sandomierz
Czas Dobrego Sera

Wydarzenie organizowane pod szyldem Slow Food Polska-organizacji non-profit, której głównym celem jest "ochrona prawa do smaku" poprzez promocję produktów regionalnych, wspieranie lokalnych producentów żywności. Biorąc pod uwagę ten fakt możemy się spodziewać, że wydarzenie Czas Dobrego Sera będzie dobrze zorganizowaną imprezą, na której warto być!

Z pewnością jest to ważna pozycja w kalendarzu wszystkich fanów sera oraz osób z branży serowarskiej. Jakie atrakcje szykują dla nas organizatorzy?

* prezentacja najlepszych producentów sera (z Polski oraz zza granicy)
* spotkania pasjonatów serowarstwa
* degustacje
* warsztaty
* prelekcje i panele dyskusyjne związane z branżą serowarską

Jeśli macie ochotę na kawał dobrego sera lub na co dzień zajmujecie się jego produkcją zaplanujcie już dziś podróż do Sandomierza pod koniec maja! ;)

Strona wydarzenia: KLIK

2 komentarze:

  1. Fajnie by było się wybrać na taki kiermasz :) Apetyt tam na pewno będzie dopisywał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czas Dobrego Sera w Sandomierzu bardzo mi się podoba. Sery lubię, Sandomierz też, tylko to będzie w okolicach Bożego Ciała, więc pewnie tłumy ludzi, a tego nie lubię...
    Mam prośbę, czy możesz w komentarzach włączyć opcję nazwa/adres URL, w ten sposób najłatwiej się komentuje na blogspocie - nie jest się anonimowym, a nigdzie nie trzeba się logować.

    OdpowiedzUsuń