Strony

10 grudnia 2015

Miód drahimski-duma Pojezierza Drawskiego

Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie krainę pełną czystych jezior, bujnej roślinności, zielonych lasów..nieskażoną przemysłem, wyniszczającą działalnością człowieka...

Co zobaczyliście oczami wyobraźni? Może taki obrazek:






Taka kraina naprawdę istnieje! ;) To Pojezierze Drawskie zlokalizowane w północno-zachodniej Polsce. Miejsce przepiękne-kto nie był niech żałuje i nadrabia zaległości! Szczególnie polecam odwiedzenie Pojezierza Drawskiego pasjonatom żeglarstwa, kajakarstwa, leśnych wędrówek, dzikiej przyrody. 

Żeglowanie, spływy kajakowe, leśne wędrówki to męczące przedsięwzięcia ;) Wymagają dużych nakładów energii. Co daje nam szybki zastrzyk energii? Cukry proste!!! Gdzie znajdziemy sporą dawkę cukrów prostych + inne cenne składniki?! W MIODZIE.

Dobra wiadomość jest taka, że na Pojezierzu Drawskim wszystko jest na miejscu. Lasy, czysta woda, nieskazitelne powietrze i dobry miód dodający energii do aktywnego spędzania czasu!

Ten miód to MIÓD DRAHIMSKI i o nim będzie dziś mowa.




Skąd ta nietypowa nazwa? Miód drahimski w 2011 r. został wpisany na listę produktów ze znakiem- Chronione Oznaczenie Geograficzne. 
Oznacza to, że miano miodu drahimskiego mogą nosić jedynie produkty zebrane na terenie gminy Czaplinek, Borne Sulinowo, Barwice, Wierzchowo oraz w Nadleśnictwie Borne Sulinowo.

W gminie Czaplinek leży miasto Stare Drawsko pierwotnie noszące nazwę DRAHIM. W czasach średniowiecza było to prawdziwe miasto biznesu. Przebiegał przez nie szlak solny biegnący z Kołobrzegu do Wielkopolski. Zagadka rozwiązana ;) Lokalny miód wziął swój przydomek "drahimski" od pierwotnej nazwy miejscowości Stare Drawsko! Proste! ;)


Pytanie podstawowe: z czego powstaje miód drahimski? Odpowiedź jest dość skomplikowana aczkolwiek powinna wszystkich ucieszyć! Miód drahimski może występować pod postacią miodu wielokwiatowego, rzepakowego, lipowego, wrzosowego oraz gryczanego. Każdy znajdzie coś dla siebie! Jest jeszcze jedna dobra informacja. Miód drahimski nosi w sobie zapach miejsca pochodzenia. Dzieje się tak dlatego, że oprócz pyłków konkretnych gatunków roślin, od których pochodzi nazwa miodu (np.lipowy-lipa)zawiera domieszkę pyłków roślin charakterystycznych dla Pojezierza Drawskiego, niespotykanych w innych miejscach!



Przeanalizujmy każdy rodzaj miodu po kolei...
Lipowy, wrzosowy, gryczany, rzepakowy, wielokwiatowy...



Miód lipowy:

* kolor: od jasnożółtego po bursztynowy, z leciutko zielonkawym (ledwo dostrzegalnym) zabarwieniem
* smak: bardzo słodki (dla niektórych to może być kolokwializm jednak przypominam, że miody spadziowe nie są zbyt słodkie), niektórzy określają jego smak jako lekko pikantny

Komu polecamy miód lipowy?
* ma bardzo silne właściwości antybiotyczne dlatego polecany jest osobom z ostrymi i przewlekłymi przeziębieniami, grypą

*  posiada działanie napotne i przeciwzapalne dlatego ma zbawienne działanie podczas gorączki
* wspomaga leczenie chorób dróg oddechowych z towarzyszącym im kaszlem dzięki działaniu 
przeciwzapalnemu i wyksztuśnemu

* działa zbawiennie przy zapaleniu zatok (znowu kłaniają się właściwości przeciwzapalne)

* ma właściwości uspokajające!



Miód wrzosowy:

* kolor: brunatno-czerwony
* smak: mniej słodki niż w przypadku miodu lipowego, z lekką nutką goryczy 
* czuć, że miód jest wrzosowy ;) intensywnie pachnie wrzosem, ponieważ zawiera bogaty wachlarz olejków eterycznych
* w Polsce jest on dość trudno dostępny ze względu na niewielką ilość wrzosowisk

Komu polecamy miód wrzosowy?

* zalecany jest osobom z chorobami dróg moczowych, kamicą nerkową

* powinny go stosować również osoby z chorobami przewodu pokarmowego: żołądka, jelit

* ma silne właściwości przeciwbakteryjne

* panowie borykający się z chorobami prostaty również powinni zaopatrzyć swoją kuchnię w słoik miodu wrzosowego





Miód gryczany:
* kolor: herbaciany, brunatny
* smak: wyrazisty, lekko ostry

Komu polecamy miód gryczany?

* zawiera dużą ilość enzymów, hormonów, ihibin, składników mineralnych, rutyny dlatego obok miodu spadziowego zaliczany jest do najbardziej wartościowych miodów !

* posiada bardzo cenny składnik RUTYNĘ-flawonoid, który ma zbawienny wpływ na naczynia krwionośne, czyni je bardziej elastycznymi i wytrzymałymi dlatego polecany jest osobom z chorobą miażdżycową, nadciśnieniem tętniczym

* wśród miodów zawiera największą ilość żelaza dlatego powinny się w niego zaopatrzyć osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię), czy kobiety w ciąży

*  miód gryczany spośród miodów najwięcej INHIBINY, czyli związku o działaniu antybakteryjnym dlatego idealni sprawdzi się przy jesienno-zimowych przeziębieniach

* zalecany jest także osobom z osłabieniem pamięci, jaskrą




Miód rzepakowy:

* kolor: od białego po jasnożółty
* smak: słodki z lekką nutą goryczą
* spośród wszystkich rodzajów miodów najszybciej ulega krystalizacji
* zapach: pachnie kwiatami rzepaku, dla niektórych może być to zapach lekko duszący
* miód rzepakowy jest bardzo popularny w Polsce, ponieważ pól rzepakowych jest u nas pod dostatkiem

Komu polecamy miód gryczany?

* ma działanie ściągające, przyspiesza gojenie się ran, oczyszcza rany z martwicy

* polecany jest przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy-zmniejsza stan zapalny, schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego

* obniża ciśnienie tętnicze krwi dlatego polecany jest przy nadciśnieniu tętniczym

* pozytywnie wpływa na pracę serca, powoduje lepszą kurczliwość mięśnia sercowego



Miód wielokwiatowy:

* kolor i smak miodu wielokwiatowego uzależniony jest od pyłków kwiatów, z których jest zrobiony
* miody wielokwiatowe wiosenne mają jaśniejszą barwę i delikatniejszy smak, miody letnie barwę ciemniejszą i bardziej wyrazisty smak
* intensywny zapach porównywany do wosku pszczelego
* potocznie nazywany jest "miodem tysiąca kwiatów" (nie mylić z "sosem tysiąca wysp" ;)

Komu polecamy miód wielokwiatowy?

* zalecany jest przy alergiach na pyłki-alergicy spożywając miód zawierający pyłki różnych gatunków roślin zaczynają się na nie uodparniać ;)

* ze względu na łagodny smak jest ulubieńcem dzieci dlatego jeśli chcemy aby dziecko polubiło miód jak Kubuś Puchatek zaserwujmy mu na początek miód wielokwiatowy

* miód wielokwiatowy wiosenny (ten jaśniejszy) zawiera dużą ilość cukrów prostych (większą niż miód letni) co oznacza, że powinny go stosować osoby wyniszczone, przemęczone, sportowcy

* miód wielokwiatowy letni (ten ciemniejszy) zawiera w porównaniu do wiosennej większą ilość związków antybakteryjnych dlatego polecany jest przy przeziębieniach



Podsumowując miód drahimski występujący pod pięcioma postaciami otwiera przed nami wachlarz możliwości ;) Każdy w zależności od potrzeb znajdzie coś dla siebie! Ruszajcie na Pojezierze Drawskie, cieszcie się pięknymi krajobrazami i koniecznie jako pamiątkę przywieźcie Pojezierze Drawskie zamknięte w słoiku miodu drahimskiego! ;)





3 komentarze:

  1. Ja uwielbiam miód i to z pasiek z moich okolic małopolski.
    Najbardziej lubię kwiatowy. Idealny jako zastępca cukru, pomaga przy przeziębieniu, a i na kanapkę możemy go sobie dać, bo osłodzić sobie życie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miody. Z wakacji czy to w Polsce czy za granicą zawsze je przywożę. Oczywiście zdarza się, ze tylko kolorem przypominają prawdziwy miód, dlatego bardzo uważnie sprawdzam skąd pochodzą.

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas w domu miód używamy zamiast cukru niemalże do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń